Hakkımızda

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?

  • Prof. Dr. Fuat Sezgin (24 Ekim 1924-30 Haziran 2018) İslam bilim ve teknoloji tarihi araştırmaları yapan, dünyanın önde gelen bilim insanlarından biri.
  • Üniversitede matematik okuyup mühendis olmak isteyen Prof. Dr. Fuat Sezgin, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışan Prof. Dr. Helmut Ritter’in bir seminerine katıldıktan sonra bu fikrinden vazgeçerek bilim tarihi alanında eğitim almaya karar verdi.
  • Prof. Dr. Fuat Sezgin “Buhari’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” başlıklı doktora tezini Prof. Dr. Helmut Ritter’in danışmanlığında 1956’da tamamladı ve 1960’ta Almanya’ya gitti. 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi’nde “Câbir ibn Hayyan” konusunda ikinci doktora tezini yazarak bir yıl sonra profesör unvanı aldı.
  • Prof. Dr. Fuat Sezgin, Arapça yazma eserler literatürüne dair kapsamlı bir çalışma olan Arap-İslam Bilim Tarihi eserinde Kur’an ilimleri, hadis ilimleri, tarih, fıkıh, kelam, tasavvuf, şiir, tıp, farmakoloji, zooloji, veterinerlik, simya, kimya, botanik, ziraat, matematik, astronomi, astroloji, meteoroloji ve ilgili alanlar, dil bilgisi, matematiksel coğrafya, İslam’da kartografya (haritacılık), İslam felsefe tarihi gibi konuları işledi.
  • 1982 yılında Frankfurt’taki Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü’nü kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin bir yıl sonra burada İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni açtı. Müzede, İslam kültür çevresinde yetişen bilim insanlarının buluşlarının yazılı kaynaklara dayanılarak oluşturulan modelleri ve maketlerinin 800’den fazla örneği sergileniyor. Müze içinde kurduğu Bilimler Tarihi Kütüphanesi’nde 45.000 cilt kitap ve 10.000 adet mikrofilm bulunuyor.
  • Prof. Dr. Fuat Sezgin 2008 yılında İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni kurdu. Müzede astronomi, saat teknolojisi, denizcilik, savaş teknolojisi, tıp, madenler, fizik ve teknik, optik, kimya, matematik ve geometri, mimari ve şehircilik, coğrafya alanlarında hazırlanmış toplam 570 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu, harita çizimleri bulunuyor. Bu özelliği ile müze, alanında Türkiye’de ilk, Frankfurt’tan sonra dünyada ikinci örnektir. Müzede Müslüman bilim insanlarının icat ve keşifleri, bilim tarihinin farklı alanlarındaki değişimi kapsamlı bir şekilde ortaya koyuyor. Müzede, Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından yazılmış İslam’da Bilim ve Teknik adlı katalog eser bulunuyor. Bugüne kadar müze kataloğu olarak yazılan ilk eser olan bu çalışma Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak dört dilde yayımlandı.

Aldığı Ödüller

  • Prof. Dr. Fuat Sezgin, uluslararası alanda İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmaları nedeniyle birçok ödüle layık görüldü. Aldığı ödüller arasında Frankfurt am Main Goethe Plaketi, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü gibi birçok önemli ödül bulunuyor.

2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı olarak ilan edilmiş olup, Kütüphanemizde ismi yaşatılmaya devam etmektedir.

Kütüphanemiz

1992 yılında kurulan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla oluşturulan Merkez Kütüphane ilk olarak kampüs içerisindeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında hizmet vermeye başlamıştır. 1996– 2002 yılları arasında Kültür Merkezindeki iki salonda çalışmalarını sürdürmüştür. 2002 yılı Mayıs ayında Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığının ortak kullanıma tahsis edilen 3 katlı, toplam 2.664 m² kullanım alanına sahip kendi hizmet binasına taşınmış ve 2019 Kasım ayına kadar hizmetlerini bu binada sürdürmüştür. 2019 Kasım ayı itibariyle ise yeni hizmet binasına taşınmıştır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi; eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla Üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personeli ile üniversite dışından gelen tüm araştırmacıların; ihtiyaç duydukları her türlü bilgiyi ve bilgi kaynaklarını toplayıp kullanıcıların hizmetine en iyi şekilde sunmak üzere 2019 yılı Kasım ayı itibariyle yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi;

  • 14.100 m2 hizmet alanı,

  • Yaklaşık 4.000 m2 çalışma alanı,

  • 1.000 kişinin üzerinde çalışma alanı kapasitesi,

  • 14 Bireysel Çalışma Odası,

  • 8 Grup Çalışma Odası,

  • 11 adet tarama kiosku,

  • 2 adet ShelfCheck ödünç-iade cihazı,

  • 1 adet kitap iade istasyonu

ile kullanıcılarına en iyi hizmeti sunmak için çalışmaktadır. 

Kütüphanemizde; Library Of Congress (LC) göre kataloglanmış 108.000'in üzerinde basılı eser, 308.000'in üzerinde e-kitap, 59.000'in üzerinde e-dergi, 6 adet basılı dergi, 11.681 adet ciltli dergi kullanıma sunulmaktadır. Ayrıca 60+ adet veri tabanı aboneliği ile araştırmacılara güncel bilgiler sağlanmaktadır.

Kütüphanemiz kullanıcıları, kütüphanemizin erişime açmış olduğu, elektronik kaynaklardan 24 saat boyunca yararlanabilmektedir. Elektronik bilgi kaynaklarına; kampüs dışından IP kontrollü olarak erişim sağlanabilmektedir.

  • Adres: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
    Karaköy Mahallesi Şehit Ozan Özan Caddesi Dış Kapı No:18
    14030 Gölköy / BOLU
  • Tel: +90 374 254 10 00 / +90 374 253 46 55 Fax: +90 374 253 45 56
  • EPosta: kutuphaneibu.edu.tr